[Ukupno:3    Prosječno:5/5]

Vatrene strijele iskidaše oblake
i raspršile ih nebom tamno crveno
poput lelujavih krvavih makova
u dozrelim poljima zaborava.

Ljušti se sipljiva površina prošlosti
koja ti prekriva sivo mislište
spoznaješ da nisi cvjetao
u mirisnim rajskim vrtovima
već si poput bijelih jaganjaca
odumljivan mističnim obredima.

Slijediš putokaze prema labirintu
ispred kojeg čekaju zelenooki lešinari
u nosnicama ti miris tamjana
pratiš tragove pepelom užarene lave.

Usud te vodi tajnovitim dolinama
u kojima lijevaju grimizne kiše
letargično ostavljaš beznađe iza sebe
kako bi pronašao praembrij
zatočen u svjetlosti zlatnog jantara.

Posted by Sissi

This article has 14 comments

 1. Koliko samo lijepih, nesvakidašnjih riječi, doslovno u svakom stihu a svaki stih magičan na putu prema kraju koji je novi pocetak…
  mogu li posuditi od tebe neku od ovih carobnih rijeci pošto meni ne mogu pasti na pamet
  VP

 2. Sani, hvala na čitanju i komentaru moje pjesme. Drago mi je da ti se dopada stil i tematika.
  Što se tiče posuđivanja riječi iz ove pjesme, ako ti koji izraz paše slobodno ga koristi u svom prepoznatljivom pjesničkom izričaju. Samo se nadam da se neće dogoditi da će cijele konstrukcije i/ili sintakse biti identične.

  Lp! 🙂

 3. Prvo što sam pomislila bilo je da barem ja mogu pisati ovako… Svaki stih je poseban i sadrži neku svoju istinu. Puno je tu snažnih slika. Razmišljaš, promišljaš, ponešto ne razumiješ, ali sve se to nekako posloži negdje u tebi, onako arhetipski.
  Idem pročitati još jednom 😉
  Čestitke, Sissi!

 4. Plavo Sunce, Analise, Pjero, drage moje poetese i poeti, od srca hvala na čitanju i vašim dojmovima i komentarima na stihove. Raduje me da ste svaki na svoj način doživjeli ovu misaonu pjesmu. U tome i je bit poezije. Rekla bih da je lakše pisati prozu od rima, jer nismo ograničeni s fondom riječi, pa su nam i stilske figure bogatije.
  Analise, tvoji su stihovi predivni, imaš prepoznatljiv pjesnički izričaj i definitivno dodirneš čitatelja. Pusti mašti na volju i ona će učiniti svoje izvući će iz tebe ono što nisi nit’ pomislila da ti je negdje duboko u podsvijesti. Poezija je snažan medij da prenese poruku, emociju, misao i td. Posebna si jer imaš senzibilnu dušu kao i svaki pjesnik i taj poriv (nagon) neka plamti, nemoj ga gušiti.

  Lete vam moji pozdravi i želim vam lijep ostatak dana! 🙂 🙂 🙂

 5. Prekrasno..vidim negdje Prometeja ili Gilgamesa u pjesmi, ako imam slobodu shvacanja ili mozda svakoga od nas ponaosob. Ali jako mi se svidja stil i naucio sam nesto novo. Lp

 6. Poštovani Netko, hvala ti za čitanje i ovom lijepom osvrtu. Drago mi je da ti se svidio stil, te da mogu nešto prenijeti svojim stihovima na čitatelja. Metafore su zanimljive u poeziji i izazovu asocijacije i vizualizaciju stiha. Spomenuo si Prometeja, i moj mozak je odmah izvukao Geu i Urana. Mitologija mi je zanimljiva i kada mi paše ponekad koristim neke mitološke likove (bogove,) u stihovima, ali pazim da nije previše i često.

  Lp! 🙂

 7. Drago mi je da sam bio na dobrom tragu, ali svatko naravno ima slobodu shvacanja. Mozda me na Prometeja asociralo radi kraja koji je i novi pocetak ili cijene koju valja platiti, da ne duljim, jos jednom krasna pjesma i jako upecatljiva. P.S. takodjer sam ljubitelj mitologije, mislim da je podosta toga poeticno i edukativno pa nemam nista protiv tog da se koristi u pjesmama. Nadam se jos ovakvih pjesama. Lp

 8. Volim ovakve pjesme, baš ono što si i sama spomenula…ta vizalizacija stiha meni je važna…volim taj dojam nakon čitanja….kad pjesmu vidim. A ovu itekako vidim. I baš me dirnula .
  Veliki pozdrav šaljem!

 9. Netko, hvala još jednom i ako te zanima mitologija, evo samo nekih naslova objavljenih na ovom Portalu u koje sam ubacila mitologiju, npr. : “Afrodita”, “Igra Ze(USA) “, “Labirint života”, “Simfonija mora”, “TUMPECCET”.

  Lp! 🙂

 10. Free, hvala ti što si mi sa svojim komentarom uljepšala današnji dan.
  (U povjerenju, bio mi je stvarno grozan zahvaljujući nekim osobama koje jedu same sebe, a i druge.)

  Vp i lijepe snove ti želim!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Subscribe without commenting