[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Eksplozije protupješačkih mina iz Kotar šume odjekivake su Banovinom, a kada bi iskopali protutenkovsku, ta bi se čula do Velebita i do Slovenije, a ako se je mogla čuti u Sloveniji onda se je čula i u Mađarskoj i u Austriji.

Darko i Dalibor, dvojica iskusnih pirotehničara i operatera stroja za razminiranje pred mirovinom, i jedan mlađi, Davor, su se svakih pola sata mijenjali za daljinski upravljač stroja koji je na gusjenicama polako išao sa brda na brdo, sa dva metra širokim vratilom kopao ispod žutoga lišća i zabijao se u stoljetne hrastove sa kojih su onda padali zreli žirevi i koje će, lako moguće, netko doći posjeći čim pirotehničari završe sa poslom. Davor je tek nedavno završio pirotehničarsku izobrazbu, a sad je imao još puno toga za naučiti od starijih kolega na terenu, ali popravke stroja je obavljao dosta brže i spretnije od Dalibora ili Darka.

Stroj je bio poprilično nov, ali ponekad bi, nakon što pod njim eksplodira mina, bilo potrebno namještati lance kako bi se vratilo moglo opet vrtiti. Upravo takav kvar ili nešto malo gori se dogodio dok je strojem upravljao Dalibor. Sjedio je na panju davno srušenog hrasta a stroj je odvezao nekih 700 metara daleko i gledao video nadzor u ekran na upravljaču, kad odjednom ekran zasvijetli i ugasi se. Trojica pirotehničara jedva da su čuli eksploziju zbog zaštitnih slušalica, ali bilo je očito da se pokvario sustav video nadzora. Trebalo je otići do stroja, popeti se preko njega pa ga pregledati i osposobiti. Onda Dalibor kaže Davoru kako je stroj dosta daleko, a Davor je mlađi pa da ga ode popraviti i kako on i Darko ionako pojma nemaju o tom video nadzoru. Pruži mu upravljač i Davor se zaputi prema stroju.

Putem je pratio iskopani trag između tragova gusjenica. Počela je kiša. Dok je on hodao preko brda, Darko i Dalibor su pričali kako ih je ta lagana, ali hladna jesenja kiša uhvatila taman na kraju radnog vremena. Razgovarali su bez zaštitnih slušalica pa su eksploziju čuli puno jače od one prošle.

Posted by Herc

Živim pišem dišem Jedem molim volim

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Subscribe without commenting