[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Ispričavam se, dragi poetski prijatelji, na patetici kojom vas gnjavim u posljednje vrijeme. Živim u nadi da će i ta faza proći vremenom. 😊😘

Autor plavo_sunce

Rođena u kišnom danu jedne duge zime. Poeziju pišem od djetinjstva, ponajviše ljubavnu i misaonu. Omiljeni pjesnici Tadijanović, Cesarić, A.B.Šimić, Ujević.

Ova objava ima 7 komentara

 1. Kada nas je Platon prognao iz svoje “Države”, pod izgovorom da smo lažovi, varalice, koji ulepšavaju (skrivaju?) ružnu stvarnost, poezija je prestala da bude edukativna u svim aspektima života. Jedino što nam je ostalo jeste ponor (ti to nazivaš “patetikom”; neki sa druge strane spektra aforizmom, ili silogizmom; političkom ili angažovanom poezijom; poezijom za mlade… temelj im je svima isti) da nad njime urlamo, plačemo, smejemo se, vrištimo reči bez odjeka.

  • Zanimljivo promišljanje. Platon je fascinantan. Ipak, ponor nije dobar za izraziti što se htjelo reći. On, naime, ima dno. Bezdan, pak, nema, zato je bolje upotrijebiti ovaj izraz.
   Lp
   😊

   • Može, nemam ništa protiv. Metafore i alegorije uvek su dobrodošle u poeziji. Ali, recimo, pad u bezdan pretpostavlja neprekidan pad, letenje, nešto kao bestežinsko stanje (bezdan kao svemir?), bez straha da će tom lebdenju jednom doći kraj. Ponor, koji se obično javlja kao hiperbola, tj. privid bezdana, uvek negde duboko u sebi sadrži kraj; kao i sam život. Opet, kako je život obnovljiv, tako je i pad. Ako je ponor samo deo ciklusa bezdana, dolazimo do zaključka da je bezdan (možda) kružnog ili sfernog oblika (“Zastrašujuća sfera, čiji centar je svuda a kružnica nigde” – Paskal; drugačija intonacija jedne iste metafore), a po definiciji, dakle, beskonačan. Kako nešto beskonačno može imati oblik? Mislim da su kao metafore, i ponor i bezdan, prihvatljivi i upotrebljivi u zavisnosti od, je li tako, trenutnog nadhanuća, ali u empirijskom smislu, ponor je jedino ispravan. U suprotnom, rizikujemo da nas Platon opet nazove lažovima. Bezdan je prelepa fantazija o apsolutnoj slobodi u prostoru. Dok je ponor stvaran do te mere da ga je Niče skoro otelotvorio.

 2. Ja sam star pa znam kako je prirodno da mladost bude opsjednuta sa sobom . Pokatkad trodimenzionalna neumjerenost liječi , dakle hedonističko ali i gnoseološko kupanje u blatu . Niče kaže da ukoliko predugo gledaš u ponor, ponor počinje gledati u tebe. Stoga bi se muški pjesnici povremeno trebali liječiti tj. odavati pijanstvu i tuči ( Bukowski ) a ženskice putenom druženju bez obzira na trenutne ljubavne boli . Živimo u Kišovom limbu ,klaonici koja je pozornica a statisti su tu da te muče kao potencijalnog svjetlosnog inicijanta . Nisu važni sem kao potrošna roba na Putu .jer gotovo da udišemo masovni egotrip. Ima nečeg fascinantno specističkog kod pjesnika koji za ručak jedu nečije noge ( batak npr… ) a potom prepuni egzistencijalističke boli napišu pjesmu . Kod mladih žena često vrijedi ona grčka poslovica :Dok ne prolije cijeli bunar gorkih suza , mlada žena ne zna jasno vidjeti. Ali nije sve tako crno ….nahraniti malog gladnog mačića ,a poslije promatrati kako je sit zaspao ustvari divno je.

Odgovori

Subscribe without commenting