[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Te je godine već do Rujna bilo preko 200 sunčanih dana u Burgundiji, a kiša je padala taman dovoljno da zalije vinograd i mladi vinogradar Ludovic Fountaine se spremao za najbolju berbu od kada se počeo baviti vinogradarstvom. Prošle se godine Ludovic divio boji lišća crvenoj kao claret koji je kanio napraviti i hvalio se kako ima najljepši vinograd u Burgundiji, ali bila je to mall dell Esca, jedna od najgorih bolesti vinove loze koja je uništila vinograd Ludovica Foutainea. Godinu prije te je već sredinom Prosinca obrezao trsove, a kako se toga Božića temperatura spustila debelo ispod nule, loza nije ni počela pupati.

Ova je godina bila idilična, kakav je i inače život u Burgundiji. Ludovic je jedne takve večeri ležao u krevetu sa svojom suprugom, gospiđicom Charlotte Fountaine, i pričao joj je kako više neće morati odlaziti u Dijon da bi uz večeru pili kvalitetno burgundijsko vino, nego će zalaske promatrati odavdje, iz njihove kućice povrh vinograda. Gospođici Charlotte se to i nije toliko sviđalo jer je ona voljela šetati Dijonom i mahati lepezom kao prava barokna žena, ali voljela je i Ludovica pa ga je ipak poljubila prije nego su zaspali.

“Nema ništa ljepše nego kada te probudi pjev ptica.” Pomislio je Ludovic nakon što je poljubio Charlotte i ustao se iz kreveta. Bilo je to još jedno sunčano jutro u Burgundiji. Ludovic je zijevnuo, pretegnuo se i zaputio se van da se umije na bunaru. Kada je otvorio vrata ugledao je tisuće čvoraka koji su nadlijetali njegov vinograd. Čvorci su vrlo inteligentne ptice i shvatili su da bi bilo najbolje odmah početi sa gozbom, dok Ludovic ne smisli način kako da ih otjera. Ludovic Fountaine je u prvom trenutku bio zaprepašten. Vikao je i galamio na čvorke, a onda je odlučio da što prije mora napraviti strašilo kako bi spasio vinograd. Trčeći je otišao u radionu ispod vinograda. Putem je skakao, mahao rukama i proklinjao čvorke, ali jednostavno nije mogao sam, bez strašila, protiv tisuće čvoraka. U radioni je prvo uzeo dva štapa i zabio ih čavlom u x pa ih razdvojio i zabio u križ, kako bi strašilo izgledalo veće i time čvorcima više strašno. Kad je u kutu radione ugledao jedan zašiljeni štap kojeg bi se dalo lakše zabiti u zemlju napravio je strašilo od toga štapa. Na drugome brdu, kod susjeda, napunio je pola vreće sa slamom, vreću privezao za štap i strašilo je dobilo glavu, a onda se opet vraćao po slamu koja će poslužiti za kosu. Stavio je tu slamu pod slamnati šešir i na glavu strašilu, obukao ga je u barokne skute i u desnu mu ruku zabio Charlotteinu lepezu. Sve je te rekvizite već ranije uzeo sa sobom iz kuće, ne bi li prije završio posao. Dugo je razmišljao kako da mu napravi oči i usta, a onda je samo probušio rupe, no kada je to učinio, strašilo je izgledalo kao da se smije, što nikako nije dobro za preplašiti čvorke. Mislio mu je napraviti drugu glavu, ali je odlučio da što prije mora zabiti strašilo na vrh vinograda i otjerati čvorke.

Dok se penjao vinogradom tisuće čvoraka su već jeli zadnje bobe grožđa i kada je zabio strašilo svi su oni otišli, ali vinova loza Ludovica Fountainea nije uspjela ni treće godine u sunčanoj Burgundiji, a gospođica Charlotte je sa probušenom lepezom i dalje mahala po Dijonu.

Posted by Herc

Živim pišem dišem Jedem molim volim

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Subscribe without commenting