[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Ostala je sasvim mala iskra, kao riječ i neki treptaj sigurnosti u kaosu rastakanja. I sve što se ponovno rađa, vraća se i tuguje nad vremenima koja su se već dogodila u dalekoj budućnosti. Na štandovima kupuju kobasice i piju loše vino, pogledi streme čistoj zreloj vodi, napajanje stari, a djeca se rađaju s materijalima koji su iznikli iz dvorišta nepoćudnih. Svijet teži harmoniji koja nikad nije bila neki pojam oko kojeg bi se mogle skupljati vrane i davati počast suncu. Sve to zajedno trči na klimavim nogama blagdana i nema vala koji se ne bi ponašao bahato na pragu svoje smrti. Svijet sklepan od materijala, dasaka, stijena prošlog vijeka toči vino u bačvama bez dna i spušta se niz mliječnu stazu.

Mali, brižljivi, zločesti hodači mole krunicu na pragu svetišta i broje novac, i rastu dionice i padaju vrijednosti, blistaju reklame pogrebnih poduzeća. Sve je spremno za feštu, na stadionima i parkovima, u sobama i krevetima, ispod podruma, u gnijezdu pokradenih ptica. Vatrometi zaboravljaju osnovne pojmove gravitacije i dive se atmosferi purgatorija. Zbunjen, smeten Duh sveti i njegovi zaštitari piju na terasi mali makijato i lozu, na rivi još uvijek ima šetača spremnih na razmjenu vrijednosti. Nešto se opako sluti i klizi  brazdama srijede i utorka, na sebi nosi breme papira i ideja koje nikad neće biti ostvarene.

Sve je sjajno i podatno i grubo i odvratno, kao suha i masna južina. Tako bi dobro došla jedna bura koja je postala svjesna svog praizvora. Ovo je glupa teorija zavjere koja je zapela na drugoj stranici svog manifesta, Derrida se još nije ni raspao, a dekonstrukcija mu već sprema karmine. Otpale su i strune, i ruže i kvanti i križevi od suhozida. Tek rođeno janje koje se raduje svijetu, koje ne sluti svoj nevjerojatni udes, taj trenutak treba odaslati sljedećim beskrajnim galaksijama i vratiti ga natrag, samo ne na ovo što se zove Zemljom.

Posted by drgligora

Rođen u Pagu. Završio Filozofski fakultet u Zadru. Doktorirao na Filolozofskom fakultetu u Zagrebu. Poslodavac HRT.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Subscribe without commenting